Tel: 0181-625125
Spoedlijn: 0181-626970

Gezondheidsinformatie

Gezondheidsinformatie
Veel voorkomende klachten

Hieronder staat een overzicht van de patiëntenfolders van het Nederlands Huisartsen Genootschap.
Klik op het onderwerp waarover u meer informatie wenst

Aambeien
Aambeien zijn uitgezette of gezwollen aderen van de endeldarm bij de anus. Eigenlijk zijn aambeien een soort analespataderen. Aambeien ontstaan bijvoorbeeld door harde ontlasting of hard persen tijdens de ontlasting. Ook tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en bij langdurig hoesten kunnen aambeien ontstaan. Erfelijkheid, een zittend beroep of ouder worden, kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van aambeien.

Aambeien zijn lastig en kunnen pijnlijk zijn, maar zijn niet gevaarlijk. Vooral tijdens en na de ontlasting kunnen de aambeien pijnklachten geven. Ook kunnen aambeien wat bloedverlies geven doordat ze stuk gaan. Bloed zit dan op de ontlasting of op het toiletpapier na het afvegen.

Lees meer over Aambeien op zelfzorg.nl.

Blaasontsteking
Blaasontsteking is een bekende en veelvoorkomende blaasklacht. 60% van de vrouwen heeft tenminste één keer in haar leven een blaasontsteking. Omdat bij vrouwen de urinebuis korter is, komt hun blaas makkelijker in contact met de buitenwereld dan die van mannen. Daarom zijn vrouwen extra gevoelig voor blaasontsteking. De symptomen van blaasontsteking zijn vaak aandrang hebben om te plassen en een branderig gevoel tijdens het plassen.

Oorzaken van een blaasontsteking
De oorzaak van een blaasontsteking is een bacteriële infectie in je blaas. Meestal is dit de E-colibacterie, afkomstig uit de darmen, die via de urinebuis in de blaas terechtkomt. Hier gaat de bacterie zich vervolgens vermenigvuldigen en krijg je een blaasontsteking.

Bij vrouwen kunnen de bacteriën op verschillende manieren in de urinebuis en blaas terechtkomen en een blaasontsteking veroorzaken: – Verkeerd afvegen. Als je van achteren naar voren afveegt, veeg je de bacteriën naar de urinebuis toe. – Nauwsluitende en slecht ademende kleding en ondergoed. Hierdoor creëer je een optimale situatie voor bacteriën en schimmels te groeien. – Seks. Tijdens het vrijen kunnen bacteriën in de buurt van de urinebuis komen.

Hoe kun je een blaasontsteking voorkomen?
Lees meer over Blaasontsteking op zelfzorg.nl.

Brandwonden
Brandwonden zijn pijnlijke beschadigingen van de huid die ontstaan zijn door overmatige hitte. De meeste brandwonden ontstaan in en rond het huis: contact met hete vloeistoffen, een heet voorwerp aanraken, open vuur etc. Grootste risicogroep zijn kinderen van 0 tot 4 jaar. Zij lopen brandwonden vaak op doordat zij een hete vloeistof (thee, koffie) over zich heen krijgen. Brandwonden worden onderverdeeld naar de ernst ervan: eerstegraads, tweedegraads en derdegraads brandwonden.

Wat je ALTIJD moet doen bij alle brandwonden is koelen met lauw, liefst stromend water. Doe dat minstens een kwartier tot 20 minuten. Het verlicht de pijn en haalt de hitte uit de huid. Als er kleding aan de wond blijft plakken, laat die dan zitten om te voorkomen dat je de huid verder kapottrekt.

Voorkomen is beter dan genezen
Lees meer over Brandwonden op zelfzorg.nl.

Buikgriep
Buikgriep is een ontsteking van het maagdarmkanaal. Per jaar raken ongeveer een half miljoen Nederlanders hiermee besmet. Buikgriep is een andere griep dan de ‘gewone’ griep. Buikgriep wordt namelijk veroorzaakt door het zeer besmettelijke norovirus, terwijl de reguliere griep veroorzaakt wordt door het influenzavirus.

De symptomen van buikgriep zijn braken en diarree. De klachten treden meestal op tussen de 15 en 48 uur nadat je met het virus bent besmet. Het braken kan heftig zijn en plotseling opkomen. Daarnaast kun je last hebben van misselijkheidkoorts,hoofdpijnbuikpijn en buikkramp.

Wat kun je zelf doen bij buikgriep?
Lees meer over Buikgriep op zelfzorg.nl. 

Cholesterol
Het woord cholesterol heeft vaak een negatieve lading. Een te hoog cholesterolgehalte is immers niet goed voor je. Maar hoe weet je of je dit hebt? Wanneer moet je het laten controleren? Wat zijn de risico’s en hoe kun je het voorkomen?

Lees meer over Cholesterol op zelfzorg.nl.

Depressie
Eén op de zestien mensen heeft last van depressiviteit. Men voelt zich somber, heeft nauwelijks energie en niets geeft plezier.

Oorzaken van een depressie
De oorzaken van een depressie zijn biologisch, sociaal of psychisch van aard. Bij biologische oorzaken speelt erfelijkheid vaak een rol. In de ene familie komt neerslachtigheid vaker voor dan in de andere. Ook kan de depressie te maken hebben met de aanwezigheid van bepaalde hormonen in je lichaam, met drank- of drugsgebruik, met een schildklierafwijking, etc.

Lees meer over Depressie op zelfzorg.nl.

Diarree
Diarree is een dunne, waterige vorm van ontlasting. Als je last hebt van diarree moet je vaak naar de wc. Het is een reactie van het lichaam op een prikkelende stof, een virus of een bacterie in de darm. Het lichaam probeert dit zo snel mogelijk eruit te werken, en neemt niet de tijd om vocht aan de ontlasting te onttrekken. Vandaar dat diarree waterig en dun is.

Diarree wordt vaak veroorzaakt door een virus, maar ook een bacterie kan diarree veroorzaken. Dan is er sprake van voedselvergiftiging. De Salmonellavergiftiging is een bekende veroorzaker van diarree. Ook stress of spanning kan er echter voor zorgen dat je diarree hebt, of dunnere ontlasting.

Diarree komt vaak voor bij verblijf in het buitenland, zeker in warme landen. De veroorzakers van diarree kunnen zich bijvoorbeeld schuilhouden in water, ijs of ijsblokjes. Let daar dus goed op als je in het buitenland bent. Ook is het verstandig om goed gekookt voedsel te eten op betrouwbare adressen en liefst gebottelde dranken te gebruiken om te voorkomen dat je diarree oploopt.

Bij kinderen met diarree is extra voorzichtigheid geboden.
Lees meer over Diarree op zelfzorg.nl.

 

Eczeem
Regelmatige terugkerende rode of schilferige plekken op het lichaam kunnen duiden op eczeem. Als de oorzaak van de aandoening niet duidelijk is, kan alleen de dokter bepalen of en hoe er iets aan gedaan kan worden. Vaak gaat het omovergevoeligheidsreacties en het vraagt deskundige diagnose om de aard en reden vast te stellen.

Lees meer over Eczeem op zelfzorg.nl.

Geen informatie

Gewrichtspijn
Gewrichtspijn is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen met als belangrijkste kenmerken pijn, stramme en stijve spierenen gewrichten. Gewrichtspijn kan ontstaan als het smeermiddel in het kraakbeen tussen de gewrichten is verminderd. Ook kan gewrichtspijn het gevolg zijn van verstijving of slijtage van het kraakbeen. Vooral de gewrichten in knieën, nek, schouders, rugen heupen zijn bekende plekken. Tenslotte kunnen ontstekingen de gewrichten aantasten met gewrichtspijn tot gevolg.

Hoe kun je gewrichtspijn voorkomen? Let op je werkhouding en voorkom zoveel mogelijk zwaar en belastend werk. Heb je last van overgewicht? Afvallen kan je klachten verminderen, omdat dan de druk op de gewrichten afneemt. Blijf in beweging als het gewricht niet dik, warm of rood is, maar vermijd daarbij overbelasting. Zwemmen, wandelen en fietsen zijn opties om te blijven bewegen terwijl de gewrichten minimaal belast worden.

Wat kun je zelf doen bij gewrichtspijn? Ter verlichting van de pijn kun je een paracetamol nemen of -als dit onvoldoende helpt- een NSAID (naproxenibuprofen of diclofenac). Het helpt je om het bewegen mogelijk of makkelijker te maken. Soms kan warmte weldadig werken, bijvoorbeeld een warm bad of douche. Ook kun je een infraroodlamp gebruiken.

Wanneer moet je naar de dokter bij gewrichtspijn? Als het gewricht gezwollen is en de huid warm en rood is, is het verstandig de huisarts te raadplegen. Het kan zijn dat reuma, artrose of artritis de oorzaak is van pijnlijke gewrichten.

Lees meer over Gewrichtspijn op zelfzorg.nl.

Griep
Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Griep duurt vaak 3 tot 5 dagen, waarna je je nog dagen slap en moe kunt voelen. Griep komt vooral veel voor aan het begin van de winter en in het voorjaar. De symptomen komen binnen een paar uur opzetten. Er bestaat veel verwarring tussen griep en verkoudheid. Zowel griep als verkoudheid worden veroorzaakt door een virus, maar bij griep hoort (hoge) koorts en spierpijn.

Lees meer over Griep – Influenza op zelfzorg.nl.

Hernia
Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Een hernia zit meestal onder in de rug en kan een scherpe pijn in het been geven die doortrekt tot in het onderbeen, soms zelfs tot in de voet. Bij bepaalde bewegingen zoals het heffen van een gestrekt been, bij hoesten, niezen of persen, kan de pijn versterkt worden.

Lees meer over Hernia op zelfzorg.nl.

Hoesten
Hoesten is een natuurlijke en nuttige reactie van het lichaam: door te hoesten zorgt het lichaam ervoor dat de luchtwegen en de longen schoon blijven. Hoesten wordt veroorzaakt door prikkeling van de slijmvliezen. Tijdens het hoesten wordt lucht vanuit de longen met enorme kracht naar buiten gestoten. Daardoor wordt slijm of ander irriterend materiaal uit de luchtwegen gewerkt worden.

Hoesten is een veelvoorkomend verschijnsel tijdens een verkoudheid of griep. Hoesten kan echter ook veroorzaakt worden door verontreinigde lucht, zoals sigarettenrook of stof. Roken is eveneens een bekende veroorzaker van hoesten. De trilhaartjes op de slijmvliezen die normaal gesproken zorgen voor het naar buiten werken van het slijm, gaan kapot door het roken. Het slijm kan dus niet meer naar buiten worden vervoerd en veroorzaakt irritatie, waardoor je moet hoesten.

Lees meer over Hoesten op zelfzorg.nl.

Hoofdluis
De hoofdluis is een heel klein insect zonder vleugels, met zes pootjes. Luizen leven van het bloed van de mens en kunnen snel lopen: hoe warmer het wordt, hoe sneller ze gaan. Ze zijn moeilijk zichtbaar, omdat ze niet groter zijn dan een speldenknopje. Bovendien passen ze hun uiterlijk aan de haarkleur aan. Als ze net bloed hebben gezogen, zijn ze donkerrood van kleur.

Hoofdluis nestelt zich vaak op de hoofdjes van kinderen in de basisschoolleeftijd. Vooral op school kunnen luizen zich makkelijk verspreiden. Bij het spelen en door het dicht bij elkaar zitten, lopen luizen over van hoofd naar hoofd. Op veel scholen worden zogenaamde ‘luizenmoeders’ ingezet bij de aanpak van hoofdluis.

Lees meer over Hoofdluis op zelfzorg.nl.

Hoofdpijn
Hoofdpijn is de meest voorkomende pijnklacht. Uit een NIPO-onderzoek is naar voren gekomen dat spierspanninghoofdpijn de meest voorkomende hoofdpijn is (39%), gevolgd door hoofdpijn door stress (32%). Opvallend is dat jongere mensen (16 tot 30 jaar) vaker pijnstillers slikken tegen hoofdpijn door stress, dan de groep 60-plussers (43% versus 22%). Vrouwen slikken vooral pijnstillers bij migraine en hormonale hoofdpijn, terwijl mannen vaker een pijnstiller nemen ter verlichting van een kater.

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Meestal duurt de pijn maar kort en geeft een pijnstiller snel verlichting. Als de pijn echter niet overgaat of terug blijft komen, is het verstandig om een arts te raadplegen. Lees ook altijd goed wat daarover in de bijsluiter staat. Langdurig gebruik van pijnstillers kan op den duur zelfs aanleiding zijn tot hoofdpijnklachten. Dat is ‘middelenafhankelijke hoofdpijn’ en kan ook veroorzaakt worden door koffie, thee, cola of andere coffeïnehoudende dranken.

Lees meer over Hoofdpijn op zelfzorg.nl.

Hooikoorts
Als je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor sommige pollen van grassen, planten en bomen. Hiervan zweven hele kleine deeltjes in de lucht. Om deze deeltjes onschadelijk te maken produceert je afweersysteem ‘histamine’. Door de histamine zwellen je slijmvliezen op en vernauwen je bronchiën zich.

Naast een verstopte neus en branderige ogen kun je last hebben van niesaanvallen, hoestenhoofdpijn, weinig eetlust en soms ook echt koorts. Op weeronline en pollennieuws kun je bijhouden wanneer de pollen in de lucht zijn.

Lees meer over Hooikoorts op zelfzorg.nl.

Insecten- en kwallenbeten
Bekende voorbeelden van insectenbeten zijn die van muggen, wespen, vlooien, dazen (horzels), mieren, steekvliegen en teken. Ook kwallen kunnen behoorlijk bijten. Je kunt maatregelen nemen om te voorkomen dat je gestoken of gebeten wordt. Als het toch is gebeurd, zijn er middelen om het leed te verzachten.

In het algemeen zijn insectenbeten niet meer dan hinderlijk. De jeuk, het branderige gevoel en de bult gaan na twee, drie dagen vanzelf over. Is de reactie op een steek heftiger dan alleen een jeukende bult, dan kun je eventueel een zogenaamd ‘antihistaminicum’ innemen. Bij apotheker of drogist kun je dan vragen naar loratadine of cetirizine (10 mg).

Lees meer over Insecten- en kwallenbeten op zelfzorg.nl.

Geen informatie

Keelpijn
Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking van de keel. Bij keelpijn voelt de keel van binnen dik en rauw aan en het doet vooral pijn bij het slikken. Ook de klieren in de hals zijn opgezet en extra gevoelig als je keelpijn hebt. De oorzaak van keelpijn en ontstoken slijmvliezen in de keel is meestal een virus of bacterie. Vaak heb je voordat je gaat hoesten ofverkouden wordt, ook eerst een paar dagen keelpijn. Meestal gaat keelpijn vanzelf binnen een week over.

Keelpijn wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of virus. Maar ook tabaksrook of verontreinigde, stoffige lucht kan een branderig gevoel en pijn bij het slikken veroorzaken. Verkeerd en geforceerd stemgebruik kan eveneens keelpijn tot gevolg hebben. Bij deze laatste voorbeelden is geen sprake van een keelontsteking, maar heb je wel keelpijn.

Lees meer over Keelpijn op zelfzorg.nl.

Keelontsteking bij kinderen
Keelontsteking is een ontsteking in de keelholte. De bron ligt bijna altijd in de keelamandelen. Die beschermen het lichaam tegen ziektekiemen, maar in hun ijver raken ze zelf nogal eens ontstoken. De virussen en bacteriën die keelontsteking kunnen veroorzaken, verspreiden zich via hoesten (ze ‘reizen’ mee op druppeltjes speeksel in de lucht). Vooral peuters en kleuters hebben last van keelontsteking. Vaak kun je bij hen onder de kaken de halsklieren voelen. Naarmate een kind meer afweer opbouwt, worden de keelamandelen rustiger en neemt de kans op ontsteking af.

Lees meer over Keelontsteking bij kinderen op zelfzorg.nl.

Koorts
Koorts is een natuurlijke en nuttige reactie van het lichaam. Als je koorts hebt, dan is je lichaam een bacterie of een virus aan het bestrijden en zet daarvoor de interne thermostaat één of twee graden hoger. Koorts is dus geen ziekte, maar een symptoom. De normale lichaamstemperatuur is meestal tussen de 36,5 en 37,5 graden. Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden Celsius. Koorts is bijvoorbeeld een bekend verschijnsel bij griep en verkoudheid.

Lees meer over Koorts op zelfzorg.nl.

Koortslip
Veel mensen hebben regelmatig last van lipblaasjes oftewel een koortslip. Een koortslip wordt veroorzaakt door een onschuldig maar hardnekkig virus: Herpes Simplex. Ongeveer 80% van alle volwassenen is drager van dit virus. De meeste mensen raken ongemerkt besmet, vaak al in de pubertijd. Eenmaal besmet, blijft het virus de rest van je leven in een soort sluimertoestand in je lichaam aanwezig.

Vaak voel je een koortslip al aankomen doordat je huid op die plaats begint te prikken, tintelen of jeuken. De blaasjes zelf bevatten een waterig of gelig vocht en zijn vaak pijnlijk en branderig. Na een paar dagen drogen de blaasjes vanzelf in en vormen zich korstjes. Zo’n tien dagen later zijn je lippen weer genezen.

Lees meer over Koortslip op zelfzorg.nl.

Luisteruitslag
Luieruitslag is een ontsteking van de huid van de billetjes, veroorzaakt door het prikkelend effect van ontlasting en urine. Kenmerkend is een rodegeïrriteerde huid soms met blaasjes of kleine bultjes. Het is een gewoon en algemeen verschijnsel waar veel kleine kinderen last van hebben.

Lees meer over Luieruitslag op zelfzorg.nl.

 

————————————————————————————————————————–

Menstruatiepijn
Vlak voor en/of tijdens de eerste dagen van de menstruatie kun je last hebben van menstruatiepijn. Het is een krampende, stekende of zeurderige pijn in de onderbuik, die kan uitstralen naar de onderrug en bovenbenen. Ongeveer de helft van de vrouwen heeft last van een pijnlijke menstruatie.

Lees meer over Menstruatiepijn op zelfzorg.nl.

Misselijkheid
Overgeven of braken of spugen is geen pretje. Zo goed als zeker ben je daarvóór ook nog flink misselijk geweest. Overgeven is bijna altijd een gezonde reactie; het lichaam moet iets kwijt dat schadelijk is. Bijvoorbeeld bedorven voedsel, teveel alcohol of zelfs teveel spanning of emotie. De aandrang tot overgeven – misselijkheid – kan ook komen door ongesteldheid, griep, zwangerschap, migraine, een hersenschudding of een infectie. En natuurlijk door ongewone bewegingen: zeeziekte, wagenziekte of pretparkziekte.

Lees meer over Misselijkheid op zelfzorg.nl.

Neusverkoudheid
Neusverkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies van de neus en de bijholtes. Het wordt meestal veroorzaakt door een virus. De ontstoken slijmvliezen van de neus zwellen op en produceren vaak in het eerste stadium van de verkoudheid waterig vocht, wat later overgaat in (geelgroen) snot en een verstopte neus. Typische verschijnselen zijn een verstopte neus, niezen en soms hoofdpijn of oorpijn.

Lees meer over Neusverkoudheid op zelfzorg.nl.

Oogonsteking
Rode, geïrriteerde, prikkende ogen zijn – als zich geen andere verschijnselen voordoen – meestal een gevolg van droge ogen. De buitenkant van de oogbol en de binnenkant van de oogleden worden ‘gesmeerd’ door het traanvocht, dat wordt afgescheiden door een traanklier achter het bovenste ooglid. Het vocht wordt weer afgevoerd door de traanbuisjes die onder in de ooghoek, langs de neus liggen. Een tekort aan dit vocht geeft een droog, branderig gevoel.

Lees meer over Oogirritatie – droge, rode en geprikkelde ogen op zelfzorg.nl.

Oorpijn
Oorpijn heeft als meest voorkomende oorzaak een oorontsteking. Soms is kiespijn de veroorzaker van oorpijn.

Oorpijn: middenoorontsteking
Doordat het gehoororgaan in verbinding staat met de keel via de zogenaamde Buis van Eustachius, kan een neusverkoudheid of keelontsteking uitmonden in een middenoorontsteking. Bacteriën kunnen zich via het slijmvlies in de buis verspreiden tot aan het gehoororgaan en het trommelvlies. Gevolg is dat het slijmvlies opzwelt en vocht zich ophoopt in het middenoor. De bijbehorende klachten zijn een vol gevoel in het oor, (flinke) oorpijn, koorts en soms misselijkheid en diarree.

Lees meer over Oorpijn op zelfzorg.nl.

Overgewicht
Overgewicht wordt veroorzaakt door een te grote hoeveelheid vetweefsel in het lichaam. Dit is bijna altijd het gevolg van meer energie innemen dan je verbruikt. Verkeerde voedingsgewoontes, zoals veel tussendoortjes, suiker, snoep en frisdranken, maar ook te weinig beweging zijn de belangrijkste oorzaken van overgewicht.

Lees meer over Overgewicht op zelfzorg.nl.

 

Geen informatie
Geen informatie
Roken
Heb je besloten om te stoppen met roken? Gefeliciteerd. Een heel gezond besluit! Maar· stoppen met roken heeft ook minder positieve kanten, omdat de ontwenningsverschijnselen het je flink lastig kunnen maken. Gelukkig hoef je het niet helemaal alleen te doen. Sterker nog, met hulp heb je meer kans op succes.

Lees meer over Roken op zelfzorg.nl.

Roos
Sommige mensen hebben het nu eenmaal meer dan anderen: roos, schilfering van de hoofdhuid. Niets om je zorgen over te maken, ware het niet dat roosschilfers als slordig en onhygiënisch worden ervaren. Roos leidt niet tot kaalheid en is ook niet besmettelijk.

Alle huid en dus ook de hoofdhuid vernieuwt zich voortdurend door de aanmaak van nieuwe huidcellen. Na drie weken is de oude huid volledig vervangen door nieuwe. Dit vernieuwingsproces gaat dag en nacht door en al die tijd verlies je hele kleine schilfertjes van dode huidcellen. Wist je dat al deze dode huidcelletjes een van de belangrijkste componenten van huisstof vormen?

Lees meer over Roos op zelfzorg.nl.

Schimmelinfectie
Schimmels komen in ruime mate voor op en in onze huid en helpen daar parasieten op afstand te houden. We kennen schimmels ook als primitieve planten die in de grond of op afval groeien. Meestal hebben ze een draadvormige structuur. Soms bestaan ze maar uit één cel en heten dan gisten. Ze worden vaak met griezelig of onhygiënisch geassocieerd, maar dit hoeft niet zo te zijn. Denk aan paddestoelen en schimmelkazen. Ook wijn, bier en luchtig brood danken hun smaak en structuur aan schimmels.

Lees meer over Schimmelinfectie op zelfzorg.nl.

Slapeloosheid
Er is sprake van slapeloosheid als je uren wakker ligt of te vroeg in de ochtend wakker wordt én je daar overdag last van hebt. Je merkt dat aan een vermoeid en slaperig gevoel, prikkelbaarheid en een slechte concentratie. Slapeloosheid is meestal een signaal, omdat het vaak het gevolg is van spanningen en zorgen. Het komt zelden voor dat slapeloosheid veroorzaakt wordt door een ziekte. Wel kan het zo zijn dat je lichamelijke klachten hebt die je slaap verstoren, zoals jeukpijnhoesten of vaak naar de wc moeten.

Slapen zorgt ervoor dat je lichaam en geest zich ontspannen en tot rust komen. Ieder mens heeft behoefte aan slaap, hoewel de een meer uren slaap nodig heeft en de ander met minder uren toe kan. De normale slaapduur is vijf tot tien uur per etmaal. Daarbij is het niet vreemd als je twee of drie keer per nacht wakker wordt. Kinderen hebben een grotere behoefte aan slaap, terwijl ouderen met minder slaap toekunnen. De slaap kan in drie fases worden ingedeeld: de lichte slaap als je net in slaap valt, de diepe slaap en de droomslaap. In deze laatste fase maken de ogen snelle bewegingen (ook wel REM-slaap genoemd, Rapid Eye Movements). De diepe slaap en de droomslaap zorgen ervoor dat je je uitgerust voelt. Tijdens een goede slaap wisselen de drie fases zich telkens vier of vijf keer in dezelfde volgorde af. Elke cyclus duurt zo’n anderhalf uur.

Lees meer over Slapeloosheid op zelfzorg.nl.

Geen informatie
Geen informatie
Vaginale afscheiding
Vaginale afscheiding is soms vervelend. Met name rond de eisprong kan een vrouw meer last hebben van vaginale afscheiding. Ook de kleur en geur kunnen veranderen door de maand heen. Dit is normaal. Soms wordt echter de hoeveelheid vaginale afscheiding veel groter of treden er andere klachten op zoals jeuk, roodheid en een vervelende geur. Dit wordt ook wel ‘witte vloed’ genoemd.

Lees meer over Vaginale afscheiding op zelfzorg.nl.

Verkoudheid
Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies van de neus, bijholtes en de keel. Typische verschijnselen die horen bij een verkoudheid zijn: een verstopte neus, niezen, keelpijn, hoesten en soms wat heesheid, oorpijn ofhoofdpijn. Omdat verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, bestaat er geen geneesmiddel tegen en is het niet zinvol om naar de huisarts te gaan. Meestal ben je binnen een week weer af van je verkoudheid.

Lees meer over Verkoudheid op zelfzorg.nl.

Voetschimmel
Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is te herkennen aan een geïrriteerde, schilferende huid onder en opzij van de voeten en tussen de tenen. Door de voetschimmel ontstaan er soms blaasjes, vaak jeukt het. De plekken kunnen ook licht pijnlijk zijn. Mensen met voetschimmel hebben vaak ook last van echte zweetvoeten. Warmte en vocht (zweet) bevorderen de woekering van de voetschimmel; vooral in zwembaden en doucheruimtes van bijvoorbeeld sportscholen is de voetschimmel vaak te vinden.

Lees meer over Voetschimmel op zelfzorg.nl.

Waterpokken
Waterpokken is een infectieziekte. Het virus wordt overgebracht door fijne druppeltjes. Het zit ‘in de lucht’. Vooral kinderen tussen de twee en zes jaar raken ermee besmet. De ziekte is onschuldig, maar wel heel besmettelijk: vrijwel geen kind ontkomt eraan. Het ene kind is overdekt met waterpokken, het andere heeft maar een paar blaasjes en is eigenlijk niet ziek.

Je krijgt vrijwel nooit een tweede keer waterpokken, maar het waterpokkenvirus kan in het lichaam achterblijven en later naar buiten komen in de vorm van gordelroos. Een virus is de veroorzaker van waterpokken.

Lees meer over Waterpokken op zelfzorg.nl.

Wormen
Wormen (aarsmaden) leven in de darmen. Een besmetting met wormen komt regelmatig voor, vooral bij kinderen. Infecties met lintwormen en spoelwormen komen tegenwoordig bijna niet meer voor. De wormpjes waar het hier om gaat zijn 1,5 tot 2,5 centimeter lang en leven in het slijmvlies van de darmen. Ze leggen eitjes rond de anus (bij meisjes soms langs de vagina).Wormen bij kinderen zijn een gemakkelijk terugkerend probleem. Een kind heeft er vaak meerdere keren last van.

Je kunt ze bij of in de ontlasting zien en soms kun je ze zien rondkruipen bij de anus. Dat is ook vaak het verschijnsel dat je bemerkt: jeuk rond de anus, met name ’s nachts, omdat de wormpjes buiten hun eitjes leggen. Hoe griezelig dit allemaal klinkt, wormen zijn verder ongevaarlijk.

Aarsmaden loop je op door het inslikken van de eitjes van wormen. Deze eitjes zijn zo klein dat je ze niet kunt zien en worden verspreid via de handen en vingers. De eitjes worden overgebracht naar speelgoed, bed of zelfs deurkrukken en vervolgens ingeslikt wanneer de vingers aan de mond worden gezet.

Lees meer over Wormen op zelfzorg.nl.

Wratten
Een wrat is een klein, eeltachtig bultje op de huid. De structuur lijkt wel wat op een bloemkool en ze voelen ruw aan. Meestal zitten wratten op de handen en de voeten. Wratten komen meer voor bij kinderen dan bij volwassenen. In de loop van het leven bouw je namelijk een immuniteit op tegen wratten. Wratten worden meestal veroorzaakt door een virus: het humaan papillomavirus. Wratten zijn niet erg besmettelijk, hoewel er vaak gemakkelijk meerdere bij komen als je eenmaal een wrat hebt. Peuter dus niet aan wratten.

Waterwratten
Waterwratten zijn gladde, doorschijnende kleine bultjes. Vaak zitten ze in groepjes bij elkaar. Ze komen vooral voor bij jonge kinderen. Deze waterwratjes zijn besmettelijker dan gewone wratten. Ze verdwijnen altijd vanzelf weer, sneller dan gewone wratten. Een behandeling is niet nodig. Als de waterwratjes ontstoken of opengekrabd zijn, dan helpt het om ze te behandelen met een middel om te ontsmetten. Dat versnelt de genezing en draagt bij aan het voorkomen van verdere verspreiding.

Lees meer over Wratten op zelfzorg.nl. 

Google Map

Contact gegevens

Huisartsenpraktijk Sterrenkwartier BV Oberonweg 1
3208 PE Spijkenisse

Tel: 0181-625125
Spoedlijn: 0181-626970
Faxnummer: 0181-893000

info@huisartsenpraktijksterrenkwartier.nl www.huisartsenpraktijksterrenkwartier.nl